Jurriaan Alderlieste

Jurriaan Alderlieste

Jurriaan Alderlieste is eind 2016 als osteopaat gestart en werkt nu als Osteopaat DO-MRO in zijn praktijk in Hoorn.

Ik zal mezelf even voorstellen aan u. Ik ben Jurriaan Alderlieste, ik woon in Hoorn samen met mijn vrouw Eline en 3 jongens, Nolan, Youri en Reza. Sporten doe ik mijn hele leven al graag, onder andere in de top van het Nederlandse judo mogen meedoen onder leiding van mijn judoleraren Hans Meester en Eric Bos. Sindsdien heb ik nog vele andere sporten mogen beoefenen en tegenwoordig zijn dit survivaltrainingen en runs. Door veel ervaring als sporter maar ook als verzorger van veel (top)sporters kan ik mij goed inleven in de situatie van de sporter.
Na het afronden van het atheneum aan de Oscar Romero in 2002 (Hoorn, Nederland) heb ik de vierjarige fulltime opleiding fysiotherapie aan de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende (KHBO) in Brugge gedaan (2002-2006). De KHBO werkte nauw samen met de Katholieke Universiteit van Leuven (KUL).
Als afstudeeropdracht heb ik onderzoek gedaan naar de relatie tussen Nordic Walking en de grondreactiekracht bij Nordic Walking instructeurs. Na het succesvol afronden van de opleiding en het onderzoek werd de titel Master in de kinesitherapie (= fysiotherapie) behaald.

Na het diploma fysiotherapie ben ik de fulltime Master na Master (MANAMA) gaan doen aan de Universiteit Gent (UG) in de richting musculoskeletale kinesitherapie (2006-2007).
Als afstudeeropdracht heb ik mede onderzoek gedaan naar het patellofemoraal dysfunctiesyndroom bij militaire rekruten. Daar werd een Master in de gespecialiseerde revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie behaald (MSc.). Een graad die in Nederland in 2006 door het IDW werd vertaald naar Master in het wetenschappelijk onderwijs in de richting fysiotherapiewetenschap, specialisatie manueel therapeut.

Ik ben tien jaar werkzaam geweest als fysio- en manueel therapeut bij de fysiotherapie praktijken WFO in Wervershoof en de Vries in Midwoud.
In 2011 ben ik begonnen aan de deeltijdsopleiding Osteopathie aan de International Academy of Osteopathy (IAO) te Zeist, Nederland (2011-2016). Het IAO werkt samen met verschillende universiteiten & beroepsverenigingen (http://www.osteopathie.eu/nl/partners).
Als afstudeeropdracht heb ik onderzoek gedaan naar de relatie tussen schoudermobiliteit en een osteopatische rek techniek op de nierstreek. Dit onderzoek werd uitgevoerd bij mensen tussen de 18-65 jaar zonder klachten en met een schouderbeperking.
Na het succesvol afronden van de opleiding en het onderzoek werd de titel D.O. (Diploma in Osteopathie) behaald. Vanaf die tijd ben ik werkzaam als zelfstandig osteopaat. Sinds 3 maart 2021 in mijn eigen praktijk Osteopathie Alderlieste op de Nieuwe Steen 24B in Hoorn. Ondertussen behandel ik al zeventien jaar mensen en daar haal ik veel plezier uit.

Geregistreerd Osteopaat

De toevoeging MRO (Member of the Register of Osteopaths) betekent dat men geregistreerd is bij het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO) en dat aan opleidingseisen en eisen omtrent kwaliteit en bijscholing wordt voldaan. Deze registratie maakt ook dat behandelingen door zorgverzekeraars uit het aanvullende pakket vergoed worden.

Jurriaan Alderlieste is tevens aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO).

Nooit uitgeleerd

In juni 2021 heb ik met vlag en wimpel de twee jarige postgraduate opleiding voor de begeleiding en behandeling van zwangeren, baby’s en kinderen afgerond (Panta Rhei Opleidingen, 2018-2021).

Gevolgde cursussen

Ik heb verschillende cursussen gevolgd o.a.:

 • Opleiding judoleraar A (JBN, 2009-2010)
 • Instructeur Fit, Veilig en Valbreken (JBN, 2012)
 • Balans- & Stabiliteit training + herhalingsdagen (KNGF/TIGRA, 2013-2015)
 • Neurodynamics Upper Quarter (Michael Shacklock, KNGF/InFysio, 2014)
 • Mulligan concept, Upper & lower quadrant (KNGF, 2014)
 • Blessurepreventieve hardlooptechniek met Yvonne Bontekoning (KNGF, 2015)
 • Motiverende gespreksvoering + herhalingsdagen (KNGF/NPI, 2014-2016)
 • Osteopathie bij kinderen (SAMA, 2016)
 • Gezonde mond & optimale kaaksluiting zorgen voor minder sportblessures (SportsInjuryLab, 2017)
 • Basic Life Support/ AED hulpverlener, Reanimatie Volwassenen en kinderen (Duijn Opleidingsinstituut, 2008-2023)
 • Masterclass primaire reflexen met Laurie Kolfoort (Panta Rhei Opleidingen, 2020) (Zie hieronder)
 • A manual approach to the brain part 1-2 witch Jean Pierre Barral DO 2021 en 2024.

Masterclass primaire reflexen met Laurie Kolfoort

Hoe maakt een baby deze door, hoe zijn ze te herkennen, uit te lokken en te behandelen indien nodig? Vertrekkend vanuit de babytijd naar de leeftijd van het schoolgaande kind wordt ingegaan op problemen met zien, dubbelzien, perceptie en de proprioceptieve gevolgen van de waarneming. Dyslexie komt zeker aan de orde, maar ook tenen lopen kan hiermee te maken hebben. Als osteopaat test je onder andere de reflexen. Vanuit daar, als de primaire reflexen nog niet goed geïntegreerd zijn, ga je opzoek naar de oorzaak. Je behandelt wat je tegenkomt en werkt mogelijk samen met een kinderfysiotherapeut of reflex integratie therapeut. De reflex integratie therapeut geeft oefeningen om de reflexen nog beter te integreren.